Data: 2015-09-17 13:15:48
Temat: Re: Jak upitrasić chleb żytni ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 17 Sep 2015 09:31:55 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .09.2015 o 01:13 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
> (...)
>> Nigdy nie oglądałem pod mikroskopem swojego zakwasu
>> (a mam żytni i pszenny, zupełnie inaczej pachną i smakują)
>> więc nie mogę być pewny co w nich jest.
>> A Ty oglądałaś swoje?
>>
>> Śmiem podejrzewać że są one bardzo zróżnicowaną
>> mieszaniną wielu różnych mikroorganizmów i nie zdziwiłbym
>> się gdyby były tam i drożdze i bakterie i pleśnie i co tam
>> jeszcze wpadło z powietrza czy też mąki czy skórki chleba, itp...
>
> Czym prędzej wywal te swoje "zakwasy", bo stanowczo Ci się zepsuły!
> Mówię poważnie!
>
>> Cała ta flora mikrobiologiczna nadaje zakwasowi unikalny
>> charakter i dlatego każdy z nich pachnie i smakuje inaczej.
>
> Twoje - smród i smak gorzkawy?
>
> Niewielkie doświadczenie Pszemola w pieczeniu chleba (archiwum dowodem) i
> jego kuchenny styl "chłopka-roztropka" powinny skutkować wielkim dystansem
> do jego poradniczych wykwitów.
>
Dobrze to ująłeś.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|