Data: 2015-09-17 09:31:55
Temat: Re: Jak upitrasić chleb żytni ?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .09.2015 o 01:13 Pszemol <P...@p...com> pisze:
(...)
> Nigdy nie oglądałem pod mikroskopem swojego zakwasu
> (a mam żytni i pszenny, zupełnie inaczej pachną i smakują)
> więc nie mogę być pewny co w nich jest.
> A Ty oglądałaś swoje?
>
> Śmiem podejrzewać że są one bardzo zróżnicowaną
> mieszaniną wielu różnych mikroorganizmów i nie zdziwiłbym
> się gdyby były tam i drożdze i bakterie i pleśnie i co tam
> jeszcze wpadło z powietrza czy też mąki czy skórki chleba, itp...
Czym prędzej wywal te swoje "zakwasy", bo stanowczo Ci się zepsuły!
Mówię poważnie!
> Cała ta flora mikrobiologiczna nadaje zakwasowi unikalny
> charakter i dlatego każdy z nich pachnie i smakuje inaczej.
Twoje - smród i smak gorzkawy?
Niewielkie doświadczenie Pszemola w pieczeniu chleba (archiwum dowodem) i
jego kuchenny styl "chłopka-roztropka" powinny skutkować wielkim dystansem
do jego poradniczych wykwitów.
--
Trefniś
|