Data: 2016-03-09 03:05:19
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:18zph74qlvpd5$.xi4k7uszehnw.dlg@40tude.net...
> No nie... MŚK jest mistrzem pieczenia ziemniaków i nigdy nie piecze ich w
> ogniu. Najpierw długo pali się ognisko, żeby podłoże było dostatecznie
> gorące i nie wychładzało ziemniaków, także aby nagromadził się popiół i
> szczgólnie żar! w dużej ilości. Kiedy się to już stanie, rozgarnia się ŻAR
> (nie ogień, ognia już prawie nie ma) koliście, a w środek wkłada się
> bulwy,
> ponownie przysypujac je ŻAREM. Troszkę tlących się grubych! rozżarzonych
> kawałków drewna może znajdować się około, ale najbardziej na zewnątrz,
> lecz
> niekoniecznie, ich obecność zależy od temperatury żaru - a tę poznaje się
> po kolorze :-)
> Ziemniaki nigdy nie są zwęglone, tylko upieczone, co oznacza cienką jak
> papier skórkę, a pod nią złocistą przypieczoną zewnętrzną warstwę miąższu,
> pod którą z kolei znajduje się puszyste, białe wnętrze bulwy :-)
On wie po prostu jakie Ty lubisz... i takie dla Ciebie piecze.
Ja wiem jakie ja lubię i takie sobie piekę jakie ja lubię :-)
Czyli z przypaloną skórką na czarno.
|