Data: 2000-01-23 02:52:17
Temat: Re: Jak usmażyć stek ?
Od: dzieciol <p...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ala wrote:
> Szanowni Grupowicze
>
> Czy moglibyści mi poradzić jak na patelni usmażyć stek wołowy ?
>
> Alicja
Na patelni zwyklej? Nie da rady. Cala zabawa zs stekiem polega na
tym
aby to co ma wyciekac wycieklo a stek sie w tym nie moczyl. A wiec
ruszt,
na "zywy ogien" lub elektryczny. Nozna to zrobic na zwyklym
gazowym
piecu kuchennym ale potrzebne jest pewne ustrojstwo. Sklada sie
toto z
dwu czesci: pierscien stawiany na palnik. /Wlasciwiej palnik
znajduje sie w
srodku pierscienia/ Ten pierscien, moze lepiej obrecz, ma ksztalt
rynienki,
na to wklada wlasciwa patelnie-kawal blachy z dnem wypuklym ale
kladziony wypukloscia do gory /niektore maja przetloczone jakby
zebra/
Patelnia ma na obwodzie otwory. Mieso kladzie sie na tej patelni
/Przypominam jakby odwrocony talerz/ zapala gaz i smazy. A cala
zabawa
to to ze co wycieknie splywa po wypuklosci patelni do rynienki.
Sa tacy co do tej rynienki dodaja smaki a raczej zapachy ale to
raczej nie dziala.
Od siebie dodam, ze na ruszcie nawet elektrycznym wychodza lepsze
/tylko to czyszczenie pozniej!/.
Jak ktos ambitny to moze na zwyklej patelni umiescic jakis druciany
ruszt,
osobiscie nie kombinowalem. Zasada jednak jedna: scierwo nie moze
sie
moczyc we wlasnym sosie.
|