Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gctr.net!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.co
m!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "af" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak usmażyć stek ?
Date: Sat, 22 Jan 2000 21:37:59 -0800
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 64
Message-ID: <86e4fj$au3u$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <VRpi4.51641$X3.1091918@news.tpnet.pl> <3...@p...net>
NNTP-Posting-Host: shoka010-1266.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 948606259 4504157 209.255.242.250 (23 Jan
2000 05:44:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2000 05:44:19 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21542
Ukryj nagłówki
dzieciol <p...@p...net> wrote in message
news:388A6CE1.8405505D@puszcza.net...
>
>
> Ala wrote:
>
> > Szanowni Grupowicze
> >
> > Czy moglibyści mi poradzić jak na patelni usmażyć stek wołowy ?
> >
> > Alicja
>
> Na patelni zwyklej? Nie da rady. Cala zabawa zs stekiem polega na
> tym
> aby to co ma wyciekac wycieklo a stek sie w tym nie moczyl. A wiec
> ruszt,
> na "zywy ogien" lub elektryczny. Nozna to zrobic na zwyklym
> gazowym
> piecu kuchennym ale potrzebne jest pewne ustrojstwo. Sklada sie
> toto z
> dwu czesci: pierscien stawiany na palnik. /Wlasciwiej palnik
> znajduje sie w
> srodku pierscienia/ Ten pierscien, moze lepiej obrecz, ma ksztalt
> rynienki,
> na to wklada wlasciwa patelnie-kawal blachy z dnem wypuklym ale
> kladziony wypukloscia do gory /niektore maja przetloczone jakby
> zebra/
> Patelnia ma na obwodzie otwory. Mieso kladzie sie na tej patelni
> /Przypominam jakby odwrocony talerz/ zapala gaz i smazy. A cala
> zabawa
> to to ze co wycieknie splywa po wypuklosci patelni do rynienki.
> Sa tacy co do tej rynienki dodaja smaki a raczej zapachy ale to
> raczej nie dziala.
> Od siebie dodam, ze na ruszcie nawet elektrycznym wychodza lepsze
> /tylko to czyszczenie pozniej!/.
>
> Jak ktos ambitny to moze na zwyklej patelni umiescic jakis druciany
> ruszt,
> osobiscie nie kombinowalem. Zasada jednak jedna: scierwo nie moze
> sie
> moczyc we wlasnym sosie.
>
Nie przejmuj sie Alicja, mozna i na patelni. Jak mi sie nie chce brudzic
piekarnika zawsze taki robie. Caly witz polega natym, zeby patelnia byla
bardzo rozgrzana, bialko w miesie musi sie sciac b. szybko, tak zeby nie
puscilo sosu. Sekret rzyrzadadzania wolowiny polega na tym, ze robi sie to
bardzo krotko ( jak w przypadku stekow),. albo bardzo dlugo ( bitki,
gulasze, czy pieczenie). Posrednio nic nie wychodzi bo mieso jest w Polsce,.
a zeby nie urazic wrazliwych. w Europie inne niz wolowina amerykanska. Tu
jest specjalnie, genetycznie hodowane bydlo tylko na steki. W Japonii nawet
takie bydlo poi sie piwem i codziennie masuje, ale funt tamtej wolowiny
kosztuje 100 dolarow ( a am. funt to niecale 1/2 kg ). Amerykanski stek to
kawal miecha o marmurkowej fakturze, mieso i biale zylki tluszczu, ten
tluszcz nadaje wlasnie stekowi miekkosc. Sa rozne rodzaje stekow ( New York,
T-bone, Spencer itp...) generalnie przyrzadza sie je na 3 sposoby... Rare,
czyli surowy w srodku, midium rare, rozowy, ale nie surowy i done, czyli
dobrze usmazony...ciemny w srodku.
|