Data: 2016-06-21 00:36:00
Temat: Re: Jak walczyć ze strachem?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 20 Jun 2016 16:06:35 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-06-20 o 14:30, Ikselka pisze:
>>> Lubię kapustę kiszoną z kminkiem. Tylko, że teraz się nigdzie nie kupi
>>> >normalnej kapusty kiszonej nawet bez kminku.
>>> >Natomiast surówki na słodko to można kupić w każdym sklepie. Ja nie kupuję.
>> Ja TEŻ nie. Tzn ze dwa razy kupiłam, ale się brzydziłam podać. Potem
>> wyczytałam, ile e. coli w tym bywa...
> O! Teraz to juz nigdy się nie pokuszę nawet na najladniej wyglądającą w
> pojemniczku.
...nie mówiąc już o nawalonych tonach konserwantów - no zrób w domu surówkę
czy sałatkę i niech Ci TEŻ wytrzyma prawie tydzień...
https://www.google.pl/search?q=sur%C3%B3wki+and+kons
erwanty&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr
&ei=O25oV_m3B-ev8wflyoHICQ
Co do bakteriologii - poniżej link, pod którym firma wykonuje badania.
Jesli ktokolwiek twierdzi, że niepotrzebnie, bo kupne suróweczki i sałatki
są zawsze OK, to niech się zastanowi, po co takie "niepotrzebne" badania są
w ofercie, skoro rzekomo nie ma zapotrzebowania:
"Badania mikrobiologiczne:
Między innymi: sałatki, surówki, produkty owocowe, warzywne, owocowo-
warzywne, półprodukty owocowe i warzywne, itp.
- liczba Listeria monocytogenes
- obecność Salmonella spp.
- liczba Escherichia coli
- obecność bakterii z grupy coli
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
- liczba pleśni i drożdży
- liczba bakterii tlenowych mezofilnych
- bakterie beztlenowe przetrwalnikujące
- Bakterie kwaszące typu mlekowego "
http://www.jars.pl/owoce_warzywa_i_ich_przetwory.htm
l
|