Data: 2004-06-02 10:10:02
Temat: Re: Jak wekować?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kyllyan wrote:
> Pasteryzacja nie wystarczy, również zalanie tłuszczem przed zepsuciem
> nie zabezpieczy. Bezpieczniejsza jest tyndalizacja, A więc trzykrotna
> pasteryzacja co 24 godziny. Zawsze produkty, które nie są zabezpieczone
> dodatkowo większą ilością soli, cukru, czy kwasu, należy tyndalizować.
Święte slowa :-) A przy okazji dowiedziałam się, jak się nazywa to,
co wielokrotnie robiłam. Dodam, że ta pasteryzacja to po godzinie,
nie po 5 minut. Pasteryzowałam w ten sposób mięsa pieczone, bo
dużo mięsa najszybciej i najłatwiej było upiec. Wcale nie były
zalewane smalcem, tylko własnym sosem z pieczenia.
Acha, nie wystarczy pasteryzowac raz przez 3 godziny, musi być przez
3 dni po godzinie ;-)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|