Data: 2004-06-02 08:51:42
Temat: Re: Jak wekować?
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam wszystkich grupowiczów. Jestem tu nowy.
> Mam problem , wyjeżdżam na wakacje i zamierzam się żywić we własnym
> zakresie.
> Chcę zabrać ze sobą wekowane mięso (potrawy) w słoikach ale problem w tym
> jak się to robi aby się niezepsuło w okresie 2 tygodni.
Robiłam kilkakrotnie na wakacje, wytrzymało 3 tygodnie w ciepełku na Chorwacji.
Mieso duszę, solę pieprzę + czosnek (nie daję cebuli i innych warzyw!!!)
Słoiki i pokrywki (dokładnie sprawdzone, a pokrywki najlepiej nowe) trzymam w
piekarniku w temp. 100 stopni około 1 godz. Jak wystygną pakuję mięso z sosem
tak, aby było minimalnie wolnej przestrzeni nad pokrywką. Całość pasteryzuję po
40 minut (słoik 0,5l) przez 3 dni.
Na wczsach traktuję to jako bazę dodaje warzyw i inne przyprawy. Słoiki
trzymałam na campingu bez lodówki. Nigdy nie miałam żadnych "niespodzianek".
Wanda.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|