Data: 2004-06-09 11:07:55
Temat: Re: Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisał(a):
>> Bardzo proszę, może ktoś wie jak zrobić biały ser donmowym sposobem
>> z mleka wiejskiego. Mam akurat około 5 litrów prawdziwego mleka
>> prosto od krowy ze wsi.
>
> 1. Postawić w cieple na jakieś 1-2 dni (w spiżarni, przy oknie)
> 2. Mleko podzieli się na pół: na górze będzie coś a'la śmietana, na
> dole coś a'la woda. 3. Przelać do garnka, zagotować.
> 4. Odcedzić przez sito lub odcisnąć przez szmatkę. Schłodzić. Ser
> gotowy. To, co wyciekło z sera to serwatka, można pić w upały po
> schłodzeniu, jedni lubią inni nie kwestia gustu.
>
> Oj, zatęskniło mi się za takim domowej roboty twarogiem....
===
To na górze to *jest* śmietana, a to na dole to *jest* chude kwaśne mleko.
Żadne a'la.
Śmietanę (niekoniecznie całą) zbiera się i używa w kuchni, zamiast namiastek
ze sklepu, a mleko się podgrzewa tylko tyle, aby się ścięło. Potem, się
odcedza i wyciska, a następnie jeszcze zawinięte przyciska czymś ciężkim na
godzinę, aby serwatka dobrze odciekła.
Skąd ta a'la woda?
waldek
===
|