Data: 2004-06-09 11:04:17
Temat: Re: Jak zrobić biały ser/twaróg z mleka wiejskiego?
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 2. Mleko podzieli się na pół: na górze będzie coś a'la śmietana, na dole
coś
> a'la woda. 3. Przelać do garnka, zagotować.
No coś, jaka woda - zsiadłe mleko które można kroić nożem a nie woda;-)
No i niech ręka boska broni zagotować!!!
Smietanę najlepiej zdjąć do słoika (przyda się do zupy, truskawek itp) a
ogrzac samo zsiadłe mleko.
Ogrzewac na wolnym ogniu az będzie widac wyraźnie scięte kawałki twarogu i
serwatkę, przestudzić i takie letnie przecedzic przez ściereczkę.
Nie należy ogrzewać zbyt dłuho, bo twaróg będzie wiórowaty i twardy.
Kiedys bardzo często robiłam taki twaróg i przekonałam się, że jak się
przecedza gorące to jest mniej twarogu a jak wystudzone ogrzane mleko, to
twarogu jest więcej.
pozdrawiam
Basia
|