Data: 2007-04-13 07:33:33
Temat: Re: Jak zuzyc wedliny?
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kropelka" <k...@b...gmail.com> napisał w wiadomości
news:evn78c$lp8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zostalam obdarowana na swieta calkiem spora iloscia wedlin (pieczony
> schab+szynka/baleron), razem kolo 5 kg!!
> Agnieszka
>
Witam
Sałatka z szynką
6 porcji
Składniki:
15 dag szynki
2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
4 ogórki konserwowe
1 cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę
oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w małą kostkę. Szynkę (można
być mrożona, wystarczy rozmrozić) pokroić w słupki a ogórki w plasterki.
Przygotowane składniki połączyć, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny i
majonezem, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 30 min. Podawać posypaną
natką pietruszki. (takiej sałatki nie należy zostawiać na drugi dzień).
Pozdrawiam
Mika
|