Data: 2006-04-07 19:32:37
Temat: Re: Jaka jarzynka do dziczyzny?
Od: "aga" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juf napisał(a):
> Witaj Grupo!
>
> Własnie trzymam w zaprawach łopatkę z dzika i udziec z jelenia.
> Zamierzam zrobić
> - dzika w sosie miodowo-piwnym
> - jelenia pod żurawiną albo pod borówkami (dla Krakusów i Galicji ;-) - tymi
> czerwonymi, a nie czarnymi jagodami).
>
> Jako dodatek warzywny planuję minikarotki gotowane i/albo brokuły w jakims
> jasnym sosie i może sos z kurkami.
> Ale mam watpliwości dwie:
> 1. Może "zdywersyfikowac" smaki mięs i ich sosy? W sumie oba dania byłyby
> jakos takie słodkie/słodkawe?
> 2. Jakieś pomysły na te warzywa? A może jakaś surówka pomysłow
a?
Pasuje: czerwona kapusta w kazdym wydaniu, pieczone jablka renety,
kapusta wloska (taka jak na rosol) polana bulka tarta, gruszka w occie,
buraki tradycyjne zasmazane lub salatka z burakow, cwikla z chrzanem,
chrzan ostry, grzyby lesne smazone, kapusta kiszona, zurawina, borowki,
kluski kladzione, pyzy, kasza gryczana, peczak, byle nie ziemniaki, bo
bedzie zbyt obciazajace z miesem. Smacznego aga
>
> Żarło odbędzie się w niedzielę, więc czasu na zakupy jeszcze trochę mam.
>
> Z góry dziękuję.
>
> Juf
|