Data: 2015-02-15 14:38:54
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 15.02.2015 o 14:30, krys pisze:
> Wiesiaczek wrote:
>
>
>> Tymczasem zagłębienia skutecznie uniemożliwiają ścięcie wierzchniej
>> warstwy białka bez ścięcia żółtka, co jest skrajnie naganne.
>> Bo wtedy albo mamy gluty na talerzu albo ścięte żółtko.
>
> E tam, wystarczy:
> a) na chwilę przykryć patelnię pokrywką
> lub
> b) przewrócić jajko do góry dnem też na chwilę
> Uzyskujemy piękne jajo sadzone.
To prawda i tak czasami widzę (to odwracanie) u kucharzy smażących jajka
w kurortowych hotelach all inclusive.
Ale im bardziej zależy na czasie, bo efektem ubocznym jest, w obu
opisanych przez Ciebie przypadkach utrata estetyki takiego jaja - żółtko
traci swój żywy kolor i jest pokryte mętną powłoką ściętego białka.
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|