« poprzedni wątek | następny wątek » |
461. Data: 2015-02-20 12:27:52
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Użytkownik "FEniks" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:54e7180b$0$2188$6...@n...neostrada
.pl...
W dniu 2015-02-20 o 12:00, Trefniś pisze:
>
> Jest jeszcze sama _toksyna_ - to związek chemiczny, do którego rozłożenia
> potrzeba naprawdę wysokich temperatur. Te 1000 st. C które podawałem
> trudno mi potwierdzić stuprocentowo w kolejnych źródłach - inni piszą np o
> sterylizacji w autoklawie.
W wikipedii piszą o 60st.C, w innych miejscach piszą o gotowaniu, czyli
jak rozumiem w 100stC, więc zwykłe pieczenie powinno tym bardziej
wystarczyć.
Ze 100st.C bardzo łatwo zrobić 1000st.C, wystarczy zapisać je np. tak
100oC. ;)
Popatrz choćby, jak tutaj to zapisali:
http://www.pasieka24.pl/wszystkie-nr-pasieki/47-pasi
eka-72008/442-botulizm-i-miod-cz-i.html
No ale jak znajdziesz źródło, to chętnie poczytam. :)
Ewa
************************
Aż dziw bierze, że niektórzy a zwłaszcza niektóre nie wspominają o
powszechnym zastosowaniu toksyny botulinowej (spreparowanej, a jednak
toksyny) w chirurgii estetycznej. czy Paniom nic nie mówi Botox?
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
462. Data: 2015-02-20 12:30:49
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu .02.2015 o 12:18 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-02-20 o 12:00, Trefniś pisze:
>>
>> Jest jeszcze sama _toksyna_ - to związek chemiczny, do którego
>> rozłożenia potrzeba naprawdę wysokich temperatur. Te 1000 st. C które
>> podawałem trudno mi potwierdzić stuprocentowo w kolejnych źródłach -
>> inni piszą np o sterylizacji w autoklawie.
>
> W wikipedii piszą o 60st.C, w innych miejscach piszą o gotowaniu, czyli
> jak rozumiem w 100stC, więc zwykłe pieczenie powinno tym bardziej
> wystarczyć.
>
> Ze 100st.C bardzo łatwo zrobić 1000st.C, wystarczy zapisać je np. tak
> 100oC. ;)
> Popatrz choćby, jak tutaj to zapisali:
> http://www.pasieka24.pl/wszystkie-nr-pasieki/47-pasi
eka-72008/442-botulizm-i-miod-cz-i.html
Niby 100 vs. 1000 powinienem od razu widzieć jako "litrówkę". Ale jednak
taka toksyna to nie jest żywy organizm. Związki chemiczne ulegają
rozkładowi w bardzo szerokim zakresie temperatur, stąd nie wydała mi się
ta temperatura nienaturalna.
Pewnym tropem może być to, że w żadnym znanym mi źródle nie informują, że
upieczenie (nawet w temp >200 st.) "ratuje" mięso. A pisaliby wszędzie -
"lepiej upiec w razie wątpliwości".
>
> No ale jak znajdziesz źródło, to chętnie poczytam. :)
Jesteśmy umówieni :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
463. Data: 2015-02-20 12:35:12
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu .02.2015 o 09:25 FEniks <x...@p...fm> pisze:
(...)
> I jeszcze jedno. W tych zaleceniach, które linkowałeś, można przeczytać
> m.in.:
> "Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki,
> salcesonu, galaret, ani wyrobówgarmażeryjnych np. sałatek".
>
> Wielokrotnie na tej grupie XL pisała o mrożeniu swoich galaret mięsnych
> i pasztetów (o tortach itd. nie wspomnę). I jakoś jest żywym przykładem
> na to, że te zalecenia są przesadzone. Chociaż fakt, czasem zdaje się,
> że jakimś jadem zatruta. ;)
No risk no fun :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
464. Data: 2015-02-20 12:39:39
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu 2015-02-20 o 12:27, Stefan pisze:
>
> Aż dziw bierze, że niektórzy a zwłaszcza niektóre nie wspominają o
> powszechnym zastosowaniu toksyny botulinowej (spreparowanej, a jednak
> toksyny) w chirurgii estetycznej. czy Paniom nic nie mówi Botox?
Mnie nic nie mówi, bo ja z nim się nie zadaję. ;-P
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
465. Data: 2015-02-20 12:48:09
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu 2015-02-20 o 11:30, krys pisze:
> FEniks wrote:
>
>> W dniu 2015-02-20 o 10:46, krys pisze:
>>> Pszemol wrote:
>>>
>>>> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
>>>> news:54e5dae1$0$2192$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Oczywiście u mnie też wyłącznie w domu mielone z kawałka, który
>>>>>> wybierzemy
>>>>>> w sklepie.
>>>>>> Opcja "proszę zmielić mi ten kawałek" też nie jest najlepsza - po
>>>>>> każdym mieleniu w sklepie maszynki nie myją...
>>>>> Sera krojonego w sklepie też nie kupuję z powodów j.w.
>>>> Dobrze robisz
>>>> - Twój edamski mógłby być zakażony krojoną wcześniej goudą!
>>> Wiesz, goudą jak goudą, ale poledwicą sopocką albo inszym schabem...
>>> Ja nie mam na mysli marketu z wielkim po horyzont stoiskiem z serami;-)
>> Hm... O ile się nie mylę, to w sklepie powinna być inna krajalnica do
>> serów, inna do wędlin. I tak jest w sklepach, w których ja kupuję. Choć
>> raczej nie kupuję sera żółtego krojonego, bo w takiej postaci szybciej
>> obsycha.
> Między "powinno być" a "jest" może być przepaść. Albo leniwa ekspedientka,
> której wsio rawno, której krajalnicy do czego używa.
No ale jeśli kupujemy zazwyczaj w tym samym sklepie, to widzimy, gdzie
jest miejsce do krojenia serów, a gdzie do wędlin, więc raczej
ekspedientka nie będzie sobie tak jawnie folgować. Chyba że specjalnie
przestawiają te krajalnice, kiedy nikt nie widzi, by się na nas zasadzić. ;)
BTW Kiedyś poprosiłam w przypadkowym sklepie o pokrojenie sera i mi
odmówiono, argumentując, że nie mają osobnej krajalnicy. Do wędlin mieli.
> U mnie ostatnio
> spożycie tak spadło, że kupuję plastrowany w fabryce pakowany próżniowo.
U mnie też spożycie niewielkie, więc zdarza mi się kupić krojony
pakowany. Ale odkąd nie mają w Biedrze mojego ulubionego królewskiego
krojonego, to raczej kupuję w kawałku w osiedlowym spożywczaku.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
466. Data: 2015-02-20 12:53:32
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia Fri, 20 Feb 2015 12:00:16 +0100, Trefniś napisał(a):
> "Z drugiej zaś strony, botulina jest pierwszą biologiczną trucizną
> dopuszczona przez FDA do stosowania w terapii szeregu zaburzeń
> neurologicznych np. porażeniu mózgowym.
I nie tylko do tego:
https://portal.abczdrowie.pl/toksyna-botulinowa
3-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
467. Data: 2015-02-20 12:54:14
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia Fri, 20 Feb 2015 12:27:52 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "FEniks" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:54e7180b$0$2188$6...@n...neostrada
.pl...
>
> W dniu 2015-02-20 o 12:00, Trefniś pisze:
>>
>> Jest jeszcze sama _toksyna_ - to związek chemiczny, do którego rozłożenia
>> potrzeba naprawdę wysokich temperatur. Te 1000 st. C które podawałem
>> trudno mi potwierdzić stuprocentowo w kolejnych źródłach - inni piszą np o
>> sterylizacji w autoklawie.
>
> W wikipedii piszą o 60st.C, w innych miejscach piszą o gotowaniu, czyli
> jak rozumiem w 100stC, więc zwykłe pieczenie powinno tym bardziej
> wystarczyć.
>
> Ze 100st.C bardzo łatwo zrobić 1000st.C, wystarczy zapisać je np. tak
> 100oC. ;)
> Popatrz choćby, jak tutaj to zapisali:
> http://www.pasieka24.pl/wszystkie-nr-pasieki/47-pasi
eka-72008/442-botulizm-i-miod-cz-i.html
>
> No ale jak znajdziesz źródło, to chętnie poczytam. :)
> Ewa
>
> ************************
> Aż dziw bierze, że niektórzy a zwłaszcza niektóre nie wspominają o
> powszechnym zastosowaniu toksyny botulinowej (spreparowanej, a jednak
> toksyny) w chirurgii estetycznej. czy Paniom nic nie mówi Botox?
> pozdr
> Stefan
Pani przed chwilą sama napisała. Nie, nie stosuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
468. Data: 2015-02-20 12:55:47
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia Fri, 20 Feb 2015 12:35:12 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 09:25 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
> (...)
>> I jeszcze jedno. W tych zaleceniach, które linkowałeś, można przeczytać
>> m.in.:
>> "Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki,
>> salcesonu, galaret, ani wyrobówgarmażeryjnych np. sałatek".
>>
>> Wielokrotnie na tej grupie XL pisała o mrożeniu swoich galaret mięsnych
>> i pasztetów (o tortach itd. nie wspomnę). I jakoś jest żywym przykładem
>> na to, że te zalecenia są przesadzone. Chociaż fakt, czasem zdaje się,
>> że jakimś jadem zatruta. ;)
>
> No risk no fun :)
>
> --
> Trefniś
W cytacie jest chyba sporo... jadu. Wrocławski czy kiełbasiany?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
469. Data: 2015-02-20 12:56:09
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu 2015-02-20 o 12:48, FEniks pisze:
> U mnie też spożycie niewielkie, więc zdarza mi się kupić krojony
> pakowany. Ale odkąd nie mają w Biedrze mojego ulubionego królewskiego
> krojonego, to raczej kupuję w kawałku w osiedlowym spożywczaku.
W Biedrze mają za to dziugas, bardzo go lubię. W ogóle przekonałam się
do owada. W Winicjatywie omówienie "Portugalii" w Biedzie:
http://winicjatywa.pl/2015/02/19/biedronka-wina-port
ugalskie-luty-2015-2/
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
470. Data: 2015-02-20 12:56:18
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu .02.2015 o 00:22 Fragi <s...@o...pl> pisze:
(...)
> U mnie genialnie sprawdzają się patelnie Tefala z tej serii:
>
> http://www.ceneo.pl/19286924#tab=spec
>
> Nigdy jeszcze nic mi się na nich nie przypaliło, nie przywarło. Wystarczy
> odrobina tłuszczu. Myje się je błyskawicznie. Wystarcza delikatne mycie.
>
> Miałam patelnie ceramiczne innych firm, ale wylądowały w koszu. Prawie
> wszystko się na nich przypalało i przywierało.
:O
Niemożliwe!
Wedle lokalnych guru - dokładnie _wszystkie_ ceramiczne są genialne.
Nie wyłączając tych chińskich!
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |