Data: 2007-09-16 16:39:55
Temat: Re: Jaki olej do smażenia?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:13eqmjrjao0f357@corp.supernews.com...
> Konrad Kosmowski wrote:
> > Jak w temacie: jakiego oleju używacie do smażenia w dosyć dużej
temperaturze (u
> > mnie wok)? Najczęściej używam sojowego bo jest bezbarwny, bezwonny i się
nie
> > przypala (praktycznie rozgrzewam go do granic możliwości mojego palnika
i nic
> > się nie dymi). Ryżowy też jest fajny.
> >
> > Jakie jeszcze inne oleje (preferowane bezbarwne i bezwonne) nadają się
na woka
> > (czy do smażenia w wysokiej temperaturze)?
> >
>
> Z orzeszkow ziemnych - najczesciej polecany w kuchni azjatyckiej do
> glebokiego smazenia.
> MB
Arachidowy nie jest najlepszym olejem - najlepszy jest kokosowy Zwany masłem
kokosowym (w normalnej temperaturze jest twardy) postać handlowa - płyty...
Nadaje potrawom wpaniały orzechowy aromat.
|