Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: tomjas <t...@W...onet.pl>
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
References: <s...@k...localdomain>
<s...@k...localdomain>
<k7qs8l$6jl$1@news.dialog.net.pl>
Reply-To: tomjas
User-Agent: slrn/0.9.9p1 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@k...localdomain>
Date: 12 Nov 2012 13:15:50 GMT
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 77-223-206-237.lublin.hypnet.pl
X-Trace: 1352726150 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1227 77.223.206.237:9646
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349546
Ukryj nagłówki
On Mon, 12 Nov 2012 14:06:31 +0100, Anai wrote:
> W dniu 12.11.2012 13:52, tomjas pisze:
>> On 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas wrote:
>>> Witam.
>>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>>> wyeliminować kostkę).
>>> tomjas
>> Aha - pytam dlatego, że - proszę się nie śmiać - stosunkowo niedawno
>> odkryłem lubczyk. Wcześniej do zup dawałem więcej kostek (tzn. rzecz
>> jasna nie tak, żeby zupa była na samych kostkach, ale jednak na 3l gar
>> dawałem 3-4 kostki). Więc jakie jeszcze zioła, których nie odkryłem,
>> pasują do każdej "tradycyjnej" zupy polskiej?
>>
> Do każdej to ja nie wiem - ja np. nie dalabym zielska angielskiego
> i liścia laurowego do rosołu... bo tak :P
OK - ja do rosołu też nie daję, ale mam na myśli takie zioła, które
zastąpią całkowicie kostkę. Do rosołu jednak daję kostkę.
> Prócz wymienionych przez Ciebie używam jeszcze:
> maryjanek - fasolowa, grochowa, żur, flaki
> bazylia - pomidorowa
> chili - pomidorowa, fasolka po bretońsku, zbójnicka
> kminek - zbójnicka
> skoro czosnek to i przypalona cebula - rosół, kapuśniak
> suszone grzyby - kapuśniak
>
|