Data: 2012-11-12 14:51:13
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 12 Nov 2012 14:25:39 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Witam.
>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>> wyeliminować kostkę).
>> tomjas
>
> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
Tak, tak - rzecz jasna włoszczyzna tak + jakieś mięso/kości. Pytałem
o zioła bo po prostu był dla mnie dość duży szok jaki aromat daje
lubczyk i zastanawiałem się jakie jeszcze mogą być "uniwersalne" zioła,
których nie znam.
A czemu włoszczyzna bez kapusty (z reguły nie kupuję włoszczyzny, bo
taniej mnie wynosi wziąć kilka marchewek, pietruszek, selera, cebulę)?
|