Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Mich'ata " <m...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jedzenie do pracy
Date: Thu, 12 Jun 2003 11:31:57 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 53
Message-ID: <bc9obd$q6c$1@inews.gazeta.pl>
References: <bc7ba3$3i7$1@nemesis.news.tpi.pl> <bc7cjs$l60$1@inews.gazeta.pl>
<bc9n5n$fba$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.164.244
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1055417517 26828 172.20.26.239 (12 Jun 2003 11:31:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Jun 2003 11:31:57 +0000 (UTC)
X-User: michata
X-Forwarded-For: 213.25.164.244
X-Remote-IP: 213.25.164.244
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159702
Ukryj nagłówki
Asia <a...@i...pl> napisał(a):
> >Witaj,
> Przeczytałam jak na grupie jak piszesz o takich smakowtosciach jak roladki
> zawijane w boczku (a ja
> własnie siedze głodna)
>
> Mozesz mi podac przepis na te przepyszne roladki? I powiedz mi jak wyglada
> pesto i gdzie to kupujesz?
Oczywiscie. Przepis, który pochodzi z z serwisu www.mniammniam.pl wklejam
poniżej. Pesto kupuję w sklepie spożywczym :) To jest taka zielona papka:) w
słoiczku.
POzdrawiam,
Mich'ata
****************************************************
*******************
Roladki z piersi indyka z pesto zielonym
pierś z indyka - około 50 dag
3 łyżki gotowego sosu pesto
20 cienkich plastrów wędzonego boczku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
kiełki lub zioła do dekoracji
Przygotowanie potrawy zaczynam od delikatnego rozkrojenia piersi indyka na
możliwe dosyć duże plastry i jeszcze delikatniejszym ich rozpłaszczeniu
poprzez ugniatanie ich dłonią na desce. Plastry indyka delikatnie solę i
pieprzę.
Na każdy plaster nakładam porcję pesto, rozsmarowuję dokładnie i zawijam w
śliczne ruloniki.
Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku,
jeśli nie są one wystarczająco duże, roladki owijam jeszcze nitką [bawełnianą
i białą, by mięso nie chwyciło żadnego niepotrzebnego kolorku]. Teraz mięso
obsmażam na maśle z oliwą krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu
żaroodpornym.
Naczynie przykrywam i wkładam do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minuty.
Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze
się pięknie zrumieniło.
Przed podaniem potrawę polewam odrobiną pesto i dekoruję kiełkami lub liśćmi
świeżych ziół.
Przepysznie komponuje się z bagietką lub makaronem.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|