Data: 2003-06-12 12:40:33
Temat: Re: Jedzenie do pracy
Od: "AsiaS" <a...@n...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mich'ata "
> Oczywiscie. Przepis, który pochodzi z z serwisu www.mniammniam.pl wklejam
> poniżej. Pesto kupuję w sklepie spożywczym :) To jest taka zielona papka:) w
> słoiczku.
Och, zrób jeden raz pesto samodzielnie i nie weźmiesz już więcej do ust
tej ciapy ze słoika :) :) :)
Pyszne pesto wychodzi np. z przepisu MB
"4 szklanki przebranych, umytych i osuszonych lisci bazylii, bez
szypulek, bo beda wlokna (liscie powinny byc ugniecione w tej szklance,
ale nie na kamien)
2 szklanki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka startego romano (albo 2 szklanki parmezanu, jak sie nie ma
romano)
4 lyzki podpalonych orzeszkow piniowych.
Wszystko zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
zamrozic, albo uzyc natychmiast."
Bazylia i prawdziwy parmezan albo romano do dostania w hipermarketach.
Ja daję bazylię w łodyżkami i szypułkami, włókien nie ma jak dobrze przemielę
i nie daję orzeszków bo nie lubię. Trzymam w lodówce. Wychodzi pyszniaste.
--
Pozdrawiam
Asia
|