Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jestem na glodzie
Date: Tue, 5 Aug 2003 21:22:24 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <bgp76g$jjr$1@inews.gazeta.pl>
References: <bgp54k$1f0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-249-113.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1060118544 20091 172.20.26.245 (5 Aug 2003 21:22:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Aug 2003 21:22:24 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Forwarded-For: 213-48-249-113.cro.cvx.blueyonder.co.uk
X-Remote-IP: 213-48-249-113.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168616
Ukryj nagłówki
Jarek Wiśniewski <j...@o...pl> napisał(a):
> Witam,
> dwa miesiace temu urodzila sie nam coreczka i okazalo sie, ze z diety
> powinnam wykluczyć (mam nadzieje ze nie na dlugo) jajka, mleko, czekolade.
> Moze znacie jakies przepisy na ciasta lub ciasteczka, ale bez tych produktow
> ?? Pomozcie ...
>
>
Szkockie kruche ciastka
175 g maki (krupczatki lub wroclawskiej)
75 g grysiku kukurydzianego
175 g schlodzonego masla lub margaryny (ja wole z maslem)
75 g cukru
tortownica o srednicy 20 cm
rozgrzac piekarnik do 150 st C
Na grubej tarce zetrzec tluszcz, dodac make , cukier i grysik.
Wyrobic ciasto nas gladko.
Wlozyc do lodowki.
Rozwalkowac ciasto tak aby pasowalo do tortownicy.
Po wylozeniu ciasta na spod tortownicy przyklepac go (mozna to zrobic
walkujac szklanka.
Koniecznie ponakluwac gesto widelcem (co 5-8 milimetrow) zeby nie wznosilo
sie w trakcie pieczenia.
Piec ok 1 godziny (mozna sprawdzic patyczkiem czy juz upieczone).
Po wyjeciu naciac promieniscie w 12 kawalkow.
Schlodzis nastepnie zdjac brzeg tortownicy.
Przechowywac w szczelnym pojemniku.
Grysik sprawia, ze ciastka sa lekko chrupiace.
Iza
Mikserem rozbic maslo lub gdy dobrze
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|