Data: 2007-05-07 13:50:34
Temat: Re: Jogurt?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f1n8ad$3p2$4@news.wp.pl...
> > Ano robię, robię - i odkąd robię (już ze 3 miesiące), to widzę, że
> > dobrze robię, bo "sklepowy" to jakaś papka jest, a nie jogurt -
> > zagęszczają go mlekiem w proszku.
> > Kupuję 2 jogurty naturalne bez cukru Danone (małe), 2 l mleka w kartonie
> > (2% tłuszczu). W dzbanku lub garnku mieszam dokładnie jogurt z mlekiem i
> > rozlewam do szklaneczek np. po nutelli (bo mają pokrywki), mogą być
> > słoiki np. po dżemie, byle małe. Ustawiam w szafce z podświetlanym dnem
> > (mam taką nad zlewozmywakiem), w której jest ciepło od żarówki pod
> > spodem - i zostawiam na 24 godziny. Potem do lodówki do schłodzenia - i
> > gotowe; jest tego zapas na tydzień. Trzeba oczywiście przechowywać go w
> > lodówce.
> > Muszę powiedzieć, że jest to zupełnie inny produkt, niż ten ze sklepu -
> > ma łagodny smak, jest nieco rzadszy, ale aksamitny w konsystencji, no i
> > o wiele smaczniejszy. Dodaję mrożoną pulpę truskawkową lub jagody - i
> > mam jogurty smakowe :-)
> > I uwaga" nie potrzeba za każdym razem kupować jogurtu na zaszczepienie,
> > wystarczy co drugi raz, a co drugi - szczepić z ostatniej porcji.
>
> Dzięki za przepis. Muszę wypróbować bo jakoś nigdy nie
> robiłam a to łatwe się wydaje. Gorzej, ze nie mam
> podświetlanej szafki... ;-)
Wystarczy postawic w cieple.
|