Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Thu, 31 May 2001 15:31:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 40
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: adam.pbks.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991315813 9505 195.205.33.204 (31 May 2001 13:30:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 13:30:13 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Windows NT 5.0; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53202
Ukryj nagłówki
No dobra... Zdradze Wam moja najwieksza tajemnice kulinarna , ktora podpatrzylem
na greckich wyspach, gdzie wracam co roku , a chcialbym sie tam urodzic.
Teajemnica to prostota - jem to cala zime i nie moze mi sie to znudzic ,
wszystko mam opanowane z rozpisaniem co do sekundy - tak ze moge pobic rekord
szybkosci!
Potrawia: pieczone ziemniory z sosem tzatzyki (wersja chronologiczna)
czas w minutach (wersja dla flegmatykow), przepis na 4 baaaardzo glodne osoby:
0-3 wpadam do kuchni i myje szczoteczka ziemniaki (1,5 kg, stare najlepiej
nadaja sie do pieczenia), osuszam je na papierowym reczniku i po chwili wkladam
do piekarnika nastawionego na prawie maxa (nie bawie sie w zadne owijanie w
folie alu - szkoda czasu ;)
4-7 obieram i scieram na drobnej tarce (takiej jak do marchwi) dwa duze,
szklarniowe ogorki (lub odpowiednio wiecej malych) mocno odciskam nadmiar soku
!!!
8-10 siekam i dodaje peczek kopru
11-12 obieram i wyciskam 6 zabkow czosnku (jak bym mogl to bylo by 16)
13-15 dodaje ocet (winny, mozna tez balsamico - ale sos powinien byc bialy w
piegi z kopru a nie jakis szary ....) , pieprz, sol, i dwa duze naturalne
jogurty BAKOMA (tylko bakoma jest odpowiednio gesta) - wszystko mieszam i
wstawiam do lodowki
15-40 obijam sie (big brader, dla bardziej wymagajacych durne seriale albo inne
takie) sprawdzajac wykalaczka czy ziemniaki sa miekie, bo bywaja rozne ....
ziemniaki sie rozkraja na krzyz i rozgniata (ze skorka) wrzuca sie na to pare
lych tzatzyki i sie rombie!
satysfakcja gwarantowana !!!
pozdrawiam
ps sosy mozna robic rozne, jak ktos musi miec koniecznie miecho do zestawu (ja
nie lubie) to polecam chili con carne
kasiek wrote:
> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK KTO
> WOLI- KARTOFLI)....
|