Data: 2010-06-11 10:21:53
Temat: Re: KTO WIE...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maseł" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:4a4913df7ea81b8e999ffdade4c9afe7@masel.cs.put.p
oznan.pl...
> On 2010-06-11 11:29, Panslavista wrote:
>> szmolc herring
>
> sledz i smalec (bo to pewnikiem po kaszubsku)
>
> http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okras
a/porady/sledz-po-kaszubsku/958429
>
> Najbardziej znanym daniem ze śledzi był niegdyś "sledz ze sztopką". Po
> usmażeniu na patelni śledzi w łoju lub smalcu pieczono cebulę, dodawano
> trochę tłuszczu i mąki, cały czas mieszając. Podsmażano następnie na
> złoty kolor i zalewano śledziową wodą z beczki, tak aby powstał
> zawiesisty sos.
>
>
> Pozdro
>
> Maseł
Nie, to był śledź z solanki - mięso bardzo ciemne, krajane w paski i z
dodatkiem cebuli zjadane. To stary człowiek, syn mówi, że bardzo miły,
Myślę, że koszerny, więc wydaje mi się że nie chodziło o smalec a o
smalenie - czyli mógł być podwędzany i trzymany w solance.
|