Data: 2017-10-29 16:16:58
Temat: Re: Kacze cycki
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 29.10.2017 o 10:13, cef pisze:
> W dniu 2017-10-29 o 09:33, FEniks pisze:
>
>>> Ja bym się chętnie dowiedział co można zrobić z kaczym cyckiem.
>>> Zdarzyło mi się kiedyś kupić, normalnie upieczone nie zauroczyo mnie.
>>
>> Spróbuj zrobić chińszczyznę wg tego linka, którego podałam wcześniej.
>> U mnie okazała się całkiem niezłą odskocznią od codzienności.
>> BTW Obawiałam się, że kacze mięso wyjdzie suche i twarde, ale o
>> dziwo! odpowiednio zamarynowane i krótko smażone w wysokiej
>> temperaturze wyszło kruche i smaczne.
>
> Trochę za dużo nietypowych składników
Bez przesady. W razie czego można niemal wszystko znaleźć w jednej
chińskiej mrożonce. A sos sojowy i imbir to chyba nie są nietypowe
składniki w kuchni.
> ,
> do tego marchewka, szczypior i ryż, których
> nie akceptuje druga połowa (ja lubię)
No, chyba że tak.
> Poza tym jakoś nie przepadam za azjatyckimi smakami.
Ja też nie jestem jakąś wielką amatorką, ale od czasu do czasu lubię
zjeść coś innego rodzaju.
> Wystarczy mi to co spróbuję gdzieś w restauracji
> i jeszcze nie trafiłem na nic co by mnie skłoniło
> do przygotowania tego samodzielnie -
> a inne kuchnie mnie inspirują do eksperymentów.
> Więc nie wiem czy się zdecyduję.
Przecież musu nie ma.
A w trakcie jedzenia tej kaczki przyszło mi do głowy, że świetnie
smakowałaby w sosie pomarańczowym, takim z wyczuwalną skórką.
Ewa
|