Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kaczka z rusztu (?)
Date: Tue, 21 Jan 2003 11:40:31 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: g...@p...onet.pl@pi47.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <b0j83c$etg$1@news.onet.pl>
References: <b0i1oc$ct8$1@news.tpi.pl> <b0j305$qqv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi47.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1043145644 15280 213.76.104.47 (21 Jan 2003 10:40:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jan 2003 10:40:44 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142861
Ukryj nagłówki
> > Czy ktoś z was zna może przepis na kaczkę z rusztu? Chodzi mi o taki
> > obracany ruszt w piekarnikach domowych.
> >
> > Celina
> >
>
>
> hmmm, przepis? Kaczki z rusztu nie robilem, ale technologia zapewne ta
sama
> jak przy kurczaku - nasmarowac i przyprawic czym sie chce (z tym, ze mieso
> kaczki jest bardziej charakterystyczne niz kurczaka, wiec uwaga z ziolami,
> ja bym poprzestal na soli i pieprzu), zwiazac odpowiednio (to trzeba by
> narysowac, a nie mam jak) i nadziac. I tyle - ja wole kaczke lekko
krwista,
> wiec wczesniej odkrajam peirsi jak jescze sa rozowe w srodku, a dosmazam
> nogi.
>
> V.
>
W książce Simmela "Nie zawsze musi byc kawior" jest przepis na kaczkę z
rusztu. Nie probowalem tego tak robic ale jak przeszukam moja bibliteczke to
moge go wrzucic. Wiem natomiast z wlasnego doswiadczenia, ze wiekszosc
przyrzadzanych u nas kaczek to kaczki mrozone. Kiedys sie straszliwie na
takiej nacialem a to przez brak doswiadczenia. Zeby ja rozmrozic uzylem
mikrofali. Teraz wiem, ze nie nalezy tego robic bo kaczka nie bedzie chciala
zmieknac. Taka kaczke nalezy rozmrazac powoli w temperaturze pokojowej albo
wrecz przekladajac ja z zamrazalnika do lodowki
Czarek
|