Data: 2003-01-21 10:40:31
Temat: Re: Kaczka z rusztu (?)
Od: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Czy ktoś z was zna może przepis na kaczkę z rusztu? Chodzi mi o taki
> > obracany ruszt w piekarnikach domowych.
> >
> > Celina
> >
>
>
> hmmm, przepis? Kaczki z rusztu nie robilem, ale technologia zapewne ta
sama
> jak przy kurczaku - nasmarowac i przyprawic czym sie chce (z tym, ze mieso
> kaczki jest bardziej charakterystyczne niz kurczaka, wiec uwaga z ziolami,
> ja bym poprzestal na soli i pieprzu), zwiazac odpowiednio (to trzeba by
> narysowac, a nie mam jak) i nadziac. I tyle - ja wole kaczke lekko
krwista,
> wiec wczesniej odkrajam peirsi jak jescze sa rozowe w srodku, a dosmazam
> nogi.
>
> V.
>
W książce Simmela "Nie zawsze musi byc kawior" jest przepis na kaczkę z
rusztu. Nie probowalem tego tak robic ale jak przeszukam moja bibliteczke to
moge go wrzucic. Wiem natomiast z wlasnego doswiadczenia, ze wiekszosc
przyrzadzanych u nas kaczek to kaczki mrozone. Kiedys sie straszliwie na
takiej nacialem a to przez brak doswiadczenia. Zeby ja rozmrozic uzylem
mikrofali. Teraz wiem, ze nie nalezy tego robic bo kaczka nie bedzie chciala
zmieknac. Taka kaczke nalezy rozmrazac powoli w temperaturze pokojowej albo
wrecz przekladajac ja z zamrazalnika do lodowki
Czarek
|