Data: 2010-11-23 09:01:37
Temat: Re: Kamień do wypieku pizzy
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kapsel" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:kznkfyl6kx1w.dlg@kapselek.net...
>
> Uwielbiam pizzę :D
> Kiedyś był taki program Gotuj z Pascalem i ten człowiek zawsze się
> ekscytował, że ma specjalny kamień do pieczenia itd., trochę się z tego
> naśmiewałem, ale dziś znów trafiłem na przepisy o pizzy i tam było też o
> takim kamieniu.
>
> Summa summarum wyszło, że ten kamień to jednak nie taka ściema i chciałbym
> sobie taki sprawić.
> Stąd pytania do grupowiczów dwa :)
>
> 1. Czy faktycznie moje przypuszczenia że w klasycznym elektrycznym
> piekarniku pizza wyjdzie mi lepiej z kamienia?
> 2. Gdzie na Śląsku (Katowice, Zagłębie, okolice ;) mogę nabyć taki kamień?
>
> 3. Pytanie dodatkowe:
> Czy coś takiego się sprawdzi, czy sugerujecie coś innego? (to jest dość
> drogie, ale powiedzmy że mogę tyle wydać)
Pizza upieczona na płaskim talerzu ceramiczny nieszkliwionym z kamionki lub
z masy szamotowej - osiągniesz taki sam efekt. Możesz rozejrzeć się po
sklepach za talerzem z płaskim nieszkliwionym spodem lub znajdź na śląsku
pracownie, która organizuje warsztaty ceramiczne, sam zrobisz sobie taki
kamień - będziesz miał go w cenie warsztatów (w granicach 15 - 35 zł). W
poszukiwaniu ciekawych doznań możesz skusić sie też na upieczenie pizzy w
szamotowej lub kamionkowej doniczce niezdobionej ;-), efekt ten sam.
Porowata ceramika tzw kamień do pieczenia pizzy chłonie wilgoć, w przypadku
pizzy to zjawisko wykorzystuje się aby osiągnąc chrupiący spód ciasta, a gdy
ten sam kamień, lub wykonny z porowatej ceramiki garnek tzw. garnek rzymski
namoczysz wcześniej w wodzie - będziesz piekł w atmosferze dużej ilości pary
wodej - warunki przybliżające to pieczenia w piecach parowych.
Pozdrawiam
Monika
|