Data: 2013-05-16 07:45:26
Temat: Re: Kanciasta szynka.
Od: Robson <r...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No sorki, sól to do peklowania masy, przecież to jest oczywiste.
>
No dobra, poczytałem wszystko, a teraz poproszę dokładny przepis na
kiełbaskę. Ja preferuję chude, pomimo że dla niektórych są suche.
Mam książkę o domowym wyrobie wędlin, ale tam przepisy na kiełbasy są
najtrudniejsze i najdłuższe, najpierw mięso po mieleniu/siekaniu
dojrzewa 2 tygodnie, potem napełnia się kiszki i znowu mają wisieć
tydzień itd.
Lubię wędliny dojrzewające i robione na surowo. Będąc kiedyś na Podlasiu
jadłem kumpiaka, długo dojrzewającą szynkę z kością. Coś podobnego do
chorwackiego pršutu czy włoskiej szynki parmeńskiej.
Póki co znalazłem na jutubie polędwicę na surowo, mam zamiar taką zrobić:
https://www.youtube.com/watch?v=dmD_rDmRe7o
R
|