Data: 2009-12-09 16:27:50
Temat: Re: Karmel
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prawusek pisze:
> "Lila" <H...@H...Com> wrote in message
> news:hfl38b$vhj$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>> Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposob na zrobienie dobrego karmelu?
>> W ramach przygotowań do robienia swiatecznych pierniczków - wypada zrobić
>> karmel. Mam z tym zawsze klopot. Po dolaniu wody (nawet goracej) cukrowa
>> masa zamienia mi sie w twardą, ciężką do rozmieszania breję.
>> Help :-)
>>
>> Pozdrowienia,
>> Lila
>
> Za mało wody - to ma być gęsty SYROP.
>
> A tu przepis:
>
> Cukier - 80 dag
> Woda - 25 dag
>
> Cukier wsypać do suchego rondelka i rozpuścić na ogniu, gdy stanie się
> prawie czarnym wlać wodę i gotować do zupełnego rozpuszczenia - proces ten
> zajmuje około 60 min. Powstały gęsty syrop przecedzić przez gęste sitko.
Na dużej patelni zrobisz to w 15 minut.
--
pozdr. Jerzy
|