Data: 2014-11-02 12:00:30
Temat: Re: Karmel
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-11-02 11:48, FEniks pisze:
> Hm, kłopot w tym, że ja mam wszystkie garnki ceramiczne, oprócz patelni
> (wprawdzie czarne, ale nie sądzę, żeby to była wielka różnica). I
> właśnie miałam napisać, że może to cukrowi w karmelizacji przeszkadza.
> Ktoś tu kiedyś pisał, że na ceramicznej patelni nie smaży mu się dobrze.
> Ja akurat patelnię mam zwykłą, stalową (bez żadnej powłoki), to mogłabym
> na niej spróbować.
Dawniej, gdy nie miałam ceramicznych, to i zwykłe były dobre dla
karmelu, nie ma wielkiego znaczenia, choć na ceramicznych robi się
przyjemnie. Karmel robię na patelni, często na malutkiej teflonowej, gdy
potrzebuję odrobinkę, a kajmak w rondlu.
--
B.
|