« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2018-05-16 19:12:00
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność jednakowa, a
jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z czego....
>
> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>
>
Można recepturę zmienić pod swój smak.. W tych ze sklepu nie ma żadnego
wyboru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2018-05-16 19:31:43
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Jarosław Sokołowski.
> U nas w domu praktykowano zwyczaj polewania sałaty śmietaną doprawioną
> sokiem z cytryny. Mocno doprawioną. Może tam jeszcze odrobina cukru
> była -- nie wiem.
Cukier koniecznie. I nieco soli. Jest.
U nas.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2018-05-16 19:33:39
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-15 o 19:36, i...@g...pl pisze:
>> SŁODKIEGO (tj. nieukwaszonego) mleka. Bo go nie trawi. Albo zły to był
>> dietetyk, albo słuchacz.
>> Kefiry, jogurty, twarogi, sery podpuszczkowe - człowiek dorosły jak
>> najbardziej spożywać powinien.
>
>
> Poza walorami smakowymi co niby w tym takiego dobrego? Czego np mogą nam
> zazdrościć ludy nie spożywające mleka ssaków i jego pochodnych?
>
>
A muszą? Wystarczy mi, że JA im nie zazdroszczę.
Nb. - któreż to ,,ludy"?
Nawet Eskimo już spożywają.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2018-05-16 19:37:41
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
>> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
>> jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z
czego....
>>
>> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>>
>>
>
> Można recepturę zmienić pod swój smak..
Choćby.
I stan dojrzałości skrzepu - czyli właśnie smak.
> W tych ze sklepu nie ma żadnego
> wyboru.
Na pewno ani jedno-, ani dwu-, ani trzydniowego tam się nie uświadczy.
Tylko przyduszone szczelnym zamknięciem przekwaszone grudkowate coś.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2018-05-16 19:56:25
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!XL <i...@g...pl> wrote:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-14 o 12:28, d...@g...com pisze:
>>> Przecież cena kefir/mleko jest praktycznie jednakowa, dostępność
>>> jednakowa, a jeżeli chce się produkować codziennie to i tak trzeba mieć z
czego....
>>>
>>> Jaki jest sens w wyważaniu otwartych drzwi ?
>>>
>>>
>>
>> Można recepturę zmienić pod swój smak..
>
> Choćby.
> I stan dojrzałości skrzepu - czyli właśnie smak.
>
>> W tych ze sklepu nie ma żadnego
>> wyboru.
>
> Na pewno ani jedno-, ani dwu-, ani trzydniowego tam się nie uświadczy.
> Tylko przyduszone szczelnym zamknięciem przekwaszone grudkowate coś
... z miesięcznym lub nawet dłuższym okresem trwałości. A to jest możliwe
dlatego, że ma już tyle kwasu mlekowego, że sam się konserwuje. No ale taki
kwach z jednoprocentową zawartością alkoholu (tak stary kefir to już napój
alkoholowy) to już nie jest do picia dla smakosza - jedynie dla
nieznającego się.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2018-05-16 20:44:46
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!W dniu 2018-05-16 o 08:58, d...@g...com pisze:
> PS:Wypływamy właśnie na głęboki ocean bicia piany i udowadniania sobie absurdu.
Podano swój przepis na robienie kefiru. żeby nie trzeba było lecieć do
sklepu jak ma się kaca ;-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2018-05-16 21:13:01
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Animka pisze:
> Podano swój przepis na robienie kefiru. żeby nie trzeba
> było lecieć do sklepu jak ma się kaca ;-)
Wlać mleko do słoika. Przykryć niezbyt szczelnie. Czekać.
Gdy kefir będzie już gotowy, kac minie.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2018-05-16 21:24:49
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!> Podano swój przepis na robienie kefiru. żeby nie trzeba było lecieć do
> sklepu jak ma się kaca ;-)
To jednak matrix. Tak myślałem ))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2018-05-16 21:30:54
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!On Wednesday, May 16, 2018 at 9:13:02 PM UTC+2, Jarosław Sokołowski wrote:
> Animka pisze:
>
> > Podano swój przepis na robienie kefiru. żeby nie trzeba
> > było lecieć do sklepu jak ma się kaca ;-)
>
> Wlać mleko do słoika. Przykryć niezbyt szczelnie. Czekać.
> Gdy kefir będzie już gotowy, kac minie.
>
> --
> Jarek
Są takie kace których żaden kefir nie pokona ...))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2018-05-16 23:50:19
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!W dniu 2018-05-16 o 21:13, Jarosław Sokołowski pisze:
> Animka pisze:
>
>> Podano swój przepis na robienie kefiru. żeby nie trzeba
>> było lecieć do sklepu jak ma się kaca ;-)
>
> Wlać mleko do słoika. Przykryć niezbyt szczelnie. Czekać.
> Gdy kefir będzie już gotowy, kac minie.
Może w międzyczasie jeszcze parę kielichów to jej się polepszy.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |