« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-07-22 00:09:50
Temat: Re: Ketchup - :)
Użytkownik "Budzik" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:XnsA3718049BDE18budzik61pocztaonetpl@12
7.0.0.1...
Tak wiem, profanacja ale jednak wiele osób lubi.
Mnie czasami też nachodzi.
Zaprawiam pomidory ale ketchupu to mi się nie chce.
Ostatnio bedac na biwaku skorzystałem z ketchupu porzadnej firmy kotlin, po
czym w moje rece wpadł ketchup biedronkowy bodaj madero.
I co ciekawe - madero duzo lepszy.
Przeczytałem ulotkę i okazuje sie ze madero (robiony przez daytonę) jest
przygotowany z prawie 2 x takiej ilości pomidorów jak kotlin.
I oczywiscie jest mimo to droższy...
Ot marka...
----------------------------------------------------
----------------------------
Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami, przez
co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak za tą
cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
Ja osobiście, mam "zboczenie", używam koncentratu pomidorowego, zamiast
ketchupu, i tu też dobre marki przeważają :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-07-22 01:39:18
Temat: Re: Ketchup - :)artustas napisał:
> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
--
Jarek (i tak pewnie wszystko zależy od tego, jaki rocznik)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-07-22 01:43:14
Temat: Re: Ketchup - :)W dniu 21.07.2014 18:31, ikselk%g...@g...com pisze:
>
> Mój faworyt to Włocławek - oczywiście ten pikantny (163 g pomidorów na 100 g
produktu) oraz również pikantny Pudliszki, ale generalnie nie mam aż takiej
orientacji, bo ketchupu używamy sporadycznie, jedna butelka raz na jakiś czas, bo w
charakterze pikantnych dodatków wolimy domowe marynaty i sos tatarski na bazie
majonezu "Kieleckiego". W ww ketchupach trochę ocet czuć, ale w końcu chyba właśnie
dla tego pikantnego smaku je się ketchup. "Madero" w każdym razie spróbuję także, bo
jestem ciekawa.
>
>
>
Włocławek TAK, Pudliszki - NIE ;)
(jeśli o mnie chodzi)
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-07-22 08:05:59
Temat: Re: Ketchup - :)Dnia 2014-07-22 01:39, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> artustas napisał:
>
>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
>
> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>
> --
> Jarek (i tak pewnie wszystko zależy od tego, jaki rocznik)
Nie zapominałabym o odmianie, gruncie, na jakim rośnie i czy na
słonecznym stoku.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-07-22 08:58:05
Temat: Re: Ketchup - :)W dniu 2014-07-22 01:39, Jarosław Sokołowski pisze:
> artustas napisał:
>
>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
Ale tu się wszyscy zastrzegają, że oni właściwie to nie, z rzadka tylko,
a najlepiej to domowej roboty. Do tego doprowadził zdrowo-kuchenny
terror, że człowiek boi się przyznać, że heinza używa, czy inne madero.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-07-22 09:06:13
Temat: Re: Ketchup - :)W dniu 2014-07-22 08:58, FEniks pisze:
> W dniu 2014-07-22 01:39, Jarosław Sokołowski pisze:
>> artustas napisał:
>>
>>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
>> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>
> Ale tu się wszyscy zastrzegają, że oni właściwie to nie, z rzadka tylko,
> a najlepiej to domowej roboty. Do tego doprowadził zdrowo-kuchenny
> terror, że człowiek boi się przyznać, że heinza używa, czy inne madero.
>
> Ewa
no właśnie, a heinz ma kasy od groma, chyba oszukuje z tą sprzedażą, a
pieniądze ma od dziadka w spadku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-07-22 09:49:06
Temat: Re: Ketchup - :)W dniu 2014-07-22 09:06, Dawid pisze:
> W dniu 2014-07-22 08:58, FEniks pisze:
>> W dniu 2014-07-22 01:39, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> artustas napisał:
>>>
>>>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>>>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt
>>>> smaczny jak
>>>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest
>>>> najsmaczniejszy.
>>> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>>
>> Ale tu się wszyscy zastrzegają, że oni właściwie to nie, z rzadka tylko,
>> a najlepiej to domowej roboty. Do tego doprowadził zdrowo-kuchenny
>> terror, że człowiek boi się przyznać, że heinza używa, czy inne madero.
>>
>> Ewa
> no właśnie, a heinz ma kasy od groma, chyba oszukuje z tą sprzedażą, a
> pieniądze ma od dziadka w spadku
>
Kiedyś był taki keczup matador. Można się łatwo domyślić, co oni do
środka pakowali.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-07-22 12:01:27
Temat: Re: Ketchup - :)Pani Ewa napisała:
>>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
>> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>
> Ale tu się wszyscy zastrzegają, że oni właściwie to nie, z rzadka tylko,
> a najlepiej to domowej roboty. Do tego doprowadził zdrowo-kuchenny
> terror, że człowiek boi się przyznać, że heinza używa, czy inne madero.
Z ketchupu, który pierwotnie składał się głównie z rozdziamdzianej ryby,
octu oraz roślinek w bliżej nieokreślonym zestawie i barwie, przemysł
amerykański zrobił po prostu glutowaty sos pomidorowy. Ale wiadomo jacy
są Amerykanie -- do zjedzenia to oni nic dobrego zrobić nie umiom, więc
teraz każdy im pokaże, jak się prawdziwy ketchup robi. Tyz piknie. Ale
czemu podwójnie zagęszczonego przecieru z pomidorów z własnego ogródka,
doprawionego wedle tajnej rceptury gospodyni, nie nazwać po prostu "Moim
Sosem Pomidorowym", tylko właśnie ketchupem? Kuchnie świata znają mnóstwo
rozmaitych sosów pomidorowych, a każda nazywa je po swojemu. Jednak to
ketchup jest w modzie.
Jarek
PS
Z moich pobieżnych badań wynika, że to co wyrabia Heinz, Malajowie
najpewniej nazwą "sosem pomidorowym". Ktoś mi dawno temu donosił, że
tam, lub gdzieś w sąsiedztwie, na pastę do zębów mówi się "kolgejt".
--
Tu scenariusz do piosenki:
więc poddasze -- z braku willi,
moja żona, trochę wódki,
dwóch lewaków: Heinz i Willy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-07-22 12:03:37
Temat: Re: Ketchup - :)Qrczak pisze:
>>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
>>
>> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>>
>> --
>> Jarek (i tak pewnie wszystko zależy od tego, jaki rocznik)
>
> Nie zapominałabym o odmianie, gruncie, na jakim rośnie i czy na
> słonecznym stoku.
Gdy jesienią kartofliska są dobrze nasłonecznione, wódka ma smak wyborny.
Także samo i ocet.
Jarek
--
Reprezentacja naszego kraju nie będzie miała takich wyników
Już nigdy, nigdy nie będzie takich wędlin, takiej coca coli
Takiej musztardy i takiego mleka
Nigdy nie będzie takiego lata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-07-22 13:16:14
Temat: Re: Ketchup - :)W dniu 2014-07-22 12:01, Jarosław Sokołowski pisze:
> Ale czemu podwójnie zagęszczonego przecieru z pomidorów z własnego
> ogródka, doprawionego wedle tajnej rceptury gospodyni, nie nazwać po
> prostu "Moim Sosem Pomidorowym", tylko właśnie ketchupem?
Bo krócej. Im krócej, tym modniej.
> Ktoś mi dawno temu donosił, że tam, lub gdzieś w sąsiedztwie, na pastę
> do zębów mówi się "kolgejt".
A u nas buty sportowe to adidasy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |