X-Received: by 10.112.42.229 with SMTP id r5mr21708lbl.23.1406023288376; Tue, 22 Jul
2014 03:01:28 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!z11no4955519lbi.1!news-out.google.com!cz11n
i17500qab.1!nntp.google.com!peer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media
.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!new
sfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Ketchup - :)
References: <X...@1...0.0.1>
<lqk330$glg$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<53ce0b7e$0$2373$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 22 Jul 2014 12:01:27 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-21 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 34
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1406023287 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2378 77.253.217.116:39013
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2501
X-Received-Body-CRC: 2299215306
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356648
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Zgodzę się, Kotlin jest jak dla mnie za bardzo nafaszerowany ziołami,
>>> przez co traci smak - przez to tego nie stosuję, Madero fakt smaczny jak
>>> za tą cenę, ale chyba Pudliszki z tych wszystkich jest najsmaczniejszy.
>> Normalnie jakbym grupę o winach czytał...
>
> Ale tu się wszyscy zastrzegają, że oni właściwie to nie, z rzadka tylko,
> a najlepiej to domowej roboty. Do tego doprowadził zdrowo-kuchenny
> terror, że człowiek boi się przyznać, że heinza używa, czy inne madero.
Z ketchupu, który pierwotnie składał się głównie z rozdziamdzianej ryby,
octu oraz roślinek w bliżej nieokreślonym zestawie i barwie, przemysł
amerykański zrobił po prostu glutowaty sos pomidorowy. Ale wiadomo jacy
są Amerykanie -- do zjedzenia to oni nic dobrego zrobić nie umiom, więc
teraz każdy im pokaże, jak się prawdziwy ketchup robi. Tyz piknie. Ale
czemu podwójnie zagęszczonego przecieru z pomidorów z własnego ogródka,
doprawionego wedle tajnej rceptury gospodyni, nie nazwać po prostu "Moim
Sosem Pomidorowym", tylko właśnie ketchupem? Kuchnie świata znają mnóstwo
rozmaitych sosów pomidorowych, a każda nazywa je po swojemu. Jednak to
ketchup jest w modzie.
Jarek
PS
Z moich pobieżnych badań wynika, że to co wyrabia Heinz, Malajowie
najpewniej nazwą "sosem pomidorowym". Ktoś mi dawno temu donosił, że
tam, lub gdzieś w sąsiedztwie, na pastę do zębów mówi się "kolgejt".
--
Tu scenariusz do piosenki:
więc poddasze -- z braku willi,
moja żona, trochę wódki,
dwóch lewaków: Heinz i Willy
|