Data: 2004-04-02 07:15:42
Temat: Re: Kiedy piec mazurek?
Od: "batory" <b...@w...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:c4hr9r$rpu$1@achot.icm.edu.pl...
> Narobiliście mi takiego smaku tymi mazurkami, że postanowiłam w te święta
> też upiec swój pierwszy w życiu. Podpowiedzcie tylko, kiedy powinno się go
> piec? Pamiętam w jakiejś książce z dzieciństwa (typu "Ten obcy" albo coś w
> tym stylu :-)) babcia piekła mazurki na jakiś czas przed świętami "żeby
> doszły" (a bohater nie mógł się doczekać i podjadał :-)). Czy rzeczywiście
> mazurki piecze się wcześniej, żeby nabrały smaku, jeśli tak - to ile
> wcześniej? Może coś pomyliłam?
> Ewa
>
>
Ciasto czyli tak zwane spody do mazurków powinno się piec 2 tygodnie przed
świętami, polewę i przybranie - w przedświąteczną sobotę. Oczywiście mam na
myśli spody klasyczne z gotowanymi żółtkami.
Pozdrówka - Agnieszka
|