Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiełbasa własnego wyrobu
Date: Thu, 13 Jun 2013 14:01:11 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 26
Message-ID: <kpcca8$4al$1@node1.news.atman.pl>
References: <komjld$mpg$1@mx1.internetia.pl>
<f...@g...com>
<kpbuth$1ue$1@mx1.internetia.pl>
<5...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 89-69-115-76.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1371124872 4437 89.69.115.76 (13 Jun 2013 12:01:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Jun 2013 12:01:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Antivirus: avast! (VPS 130612-1, 2013-06-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351610
Ukryj nagłówki
Użytkownik <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:5b69acc6-e90a-4336-9b6d-9c6e2af4fbc9@googlegrou
ps.com...
Wiadro albo pół szklanki. Jak nie widzisz różnicy to idź do okulisty. Możesz
też eksperyment zrobić i wypić pół szklanki wody a potem wiadro wody. Tam
gdzie wędzą płynami to ten dział mogą nazywać jak chcą nawet strefą 51. I
nie będzie to znaczyło że koncentraty dymów w płynie są złe. Wędzenie w
płynie i nadawanie koloru to dwie różne obróbki. Preparaty do kolorowania
oparte są na karmelu. Widać że oglądasz w telewizji takie jedno grube babsko
co nic jej nie pasuje w materii jedzenia. Właściwy dym uzyskuje się jeśli
rozkład drewna następuje w temperaturze ok 280 stopni Celsjusza. W tej
temperaturze nie ma żaru ani ognia. Taki rozkład jest możliwy jeśli drewno
podgrzewane jest zewnętrznym źródłem ciepła. Nie wierzysz to poczytaj w
necie. Jest sporo opracowań na ten temat. Nie ma również zakazu sprawdzania
w sanepidzie czy to co robisz jest jadalne.
co ci powiem to ci powiem: Pan Jurek (mój dostawca wiejskich świnek,
chowanych na ziemniakach, ospie i pokrzywach, bez zadnych pasz tresciwych)
nawet kawałka ogona by mi nie sprzedał, jakby się dowiedział że ja zamiast
wedzić jak się należy w zimnym dymie po 2 godziny przez 10 dni (na ten
przykład)maluję jakimś świństwem nowoczesnej chemii.
pozdr
Stefan
PS. A z kim wypić flaszeczkę podczas wędzenia? z pistoletem czy pędzlem? A
szwagier?
|