Data: 2003-01-26 07:14:39
Temat: Re: Kiełbaska do wędzenia
Od: "Grzegorz Wójcik" <g...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tak robil moj dziadek:
Na jeden kg mięsa dajemy: 2 dkg soli, 2 g saletry, 1 g pieprzu, 1 g ziela
angielskiego, pół ząbka czosnku, gałkę muszkatołowa, odrobinę gorczycy,
można dać trochę cukru (tylko zimą). Do kiełbasy przeznaczonej do dłuższego
przechowywania nie dodawać wody. Pierwszego dnia wymieszać sól z saletrą,
mięso pokroić na małe kawałki, następnie dokładnie wymieszać z solą i
saletrą i zostawić na jeden dzień. Po zapeklowaniu dodać pozostałe przyprawy
i drobno zmielić ? mięsa a pozostałą część pokroić w drobną kostkę
(ewentualnie zmielić na najgrubszych oczkach).
Wędzić 4 godziny.
Użytkownik "Betty" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0v831$brg$1@news.onet.pl...
> Witam Was serdecznie!
> Mam problem. Mojemu ślubnemu odbiło i wziął się za produkcję (czyt.
> wędzenie) wędlin. Jutro, a właściwie już dziś bierzemy się za kiełbasę :-)
> Ale nie białą, tylko tzw. swojską. Poradźcie jakie dodatki upchnąć do tego
> mięska, żeby miało dobry smak? W googlach niestety nic nie znalazłam :-(
...
> Pozdrowienia.
> Betty
>
>
|