Data: 2003-01-26 10:17:51
Temat: Re: Kiełbaska do wędzenia- domowa (P)
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Betty" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b0v831$brg$1@news.onet.pl...
> Witam Was serdecznie!
> Mam problem.
> Betty
Kielbasa domowa:
4,5 kg miesa srednio tlustego wieprzowego
0,5 kg sloniny
1 szklanka wywaru z kosci
6-7 lyzek soli
1 lyzeczka saletry
1 lyzeczka pieprzu mielonego
12-15 ziarenek ziela angielskiego zmielonego
5-6 zabkow czosnku- posiekac
7-8 metrow kielbasnicy
mieso pokrajac w kostke o boku 1 cm. Sol dokladnie wymieszac z saletra,
przyprawami, dodac do miesa i dodajac stopniowo wywar mieszac i wyrabiac jak
ciasto az do calkowitego wchloniecia wywaru.Nastepnie dodac pokrojona w
drobna kostke slonine i wymieszac az do rownomiernego rozmieszczenia kostek
sloniny w masie miesnej.Ulozyc w naczyniu warstwa o grubosci ok. 20 cm ,
wyrownac powierzchnie i pozostawic w temp. pokojowej na 24 godz.
oslonki napelnic masa dosc scisle a konce przewiazac szpagatem formujac
odcinki dlug. 35-40 cm. Zawiesic kielbasy w chlodnym, przewiewnym
pomieszczeniu na 4-6 godzin a nastepnie wedzic cieplym dymem przez 12-16
godz. , ostudzic i przeniesc do chlodnej i suchej spizarni. Wyrob o sredniej
trwalosci
za W. Poszepszynskim " Domowe przetwory z miesa"
jesli interesuje cie przepis na domowa metke i kielbase tatarska( zrodlo to
samo) to zerknij na watek "metka" z 21 stycznia br (kilka watkow nizej)
Jola L-L
|