Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 14:17:14 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl> <e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cg2.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1153311417 16138 80.53.216.2 (19 Jul 2006 12:16:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 12:16:57 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-User: vinix
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273521
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>
> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
> intensywny zapach ma.
> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
> ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
> patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
> wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas pozostanie
> bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
> zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
> rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
> mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>
> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
> przepuszczą żadnych zapachów:
> http://www.nitron.com.pl
> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>
Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
sztuczne odpada!!
|