Data: 2006-07-19 11:44:27
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
intensywny zapach ma.
Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas pozostanie
bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać można
nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie przepuszczą
żadnych zapachów:
http://www.nitron.com.pl
http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
|