Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 13:44:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx130.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1153309493 9354 83.6.239.130 (19 Jul 2006 11:44:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 11:44:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0629-0, 2006-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273517
Ukryj nagłówki
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
intensywny zapach ma.
Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas pozostanie
bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać można
nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie przepuszczą
żadnych zapachów:
http://www.nitron.com.pl
http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
|