Data: 2006-07-19 11:27:58
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:e9l4da$se4$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>> chcę ukisić kapustę.
>> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
> ją
>> można zrobić ;-)
>>
>> pozdrawiam
>> Sylwia
>>
>
> Tej wczesnej raczej sie nie powinno kisić...dopiero tą we wrześniu..a
> maksymalnie do 1 listopada...bo po 1 listopada to bardziej trupem pachnie
> niz sie kisi..;)))
>
> marchew trzeba utrzec na grubych oczkach poprostu i dosypywac w trakcie
> ubijania
> chociaz istnieje kilka szkół znaczy mozna kisic sama kapuste zeby biała
> była...doskonałe do kapusniaków i bigosów..a tarta marchew dodawać dopiero
> jak sie robi surówke
> mozna zakisic razem z dodatkami...a to marchwia tarta a to
> jabłkami...doskonałe wtedy do sałatek...a marchew jak sie przekisi to tez
> bedzie miekka
> a gdzies mie migną przepis coby dodawac warstwami plastry buraka
> ćwikłowego
> to wtedy wyjdzie "fałszywa" czerwona kapusta kiszona...
>
> w sumie wszystkiego co potrzeba to kapusta poszatkowana..sól nasiona
> kopru...garnek no i sie ubija tak zeby pusciło sok..przy tej temperaturze
> to
> za 3 dni powinno być juz gotowe
>
> Marek
Można kisić nawet wczesną kapustę, ale na szybkie zużycie.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/p%F3%B3mi%EAsn
e/kapusta-parzybroda.html
|