Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 13:27:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <e9l50n$4gb$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl> <e9l4da$se4$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx130.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1153308505 4619 83.6.239.130 (19 Jul 2006 11:28:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 11:28:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0629-0, 2006-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273516
Ukryj nagłówki
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:e9l4da$se4$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>> chcę ukisić kapustę.
>> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
> ją
>> można zrobić ;-)
>>
>> pozdrawiam
>> Sylwia
>>
>
> Tej wczesnej raczej sie nie powinno kisić...dopiero tą we wrześniu..a
> maksymalnie do 1 listopada...bo po 1 listopada to bardziej trupem pachnie
> niz sie kisi..;)))
>
> marchew trzeba utrzec na grubych oczkach poprostu i dosypywac w trakcie
> ubijania
> chociaz istnieje kilka szkół znaczy mozna kisic sama kapuste zeby biała
> była...doskonałe do kapusniaków i bigosów..a tarta marchew dodawać dopiero
> jak sie robi surówke
> mozna zakisic razem z dodatkami...a to marchwia tarta a to
> jabłkami...doskonałe wtedy do sałatek...a marchew jak sie przekisi to tez
> bedzie miekka
> a gdzies mie migną przepis coby dodawac warstwami plastry buraka
> ćwikłowego
> to wtedy wyjdzie "fałszywa" czerwona kapusta kiszona...
>
> w sumie wszystkiego co potrzeba to kapusta poszatkowana..sól nasiona
> kopru...garnek no i sie ubija tak zeby pusciło sok..przy tej temperaturze
> to
> za 3 dni powinno być juz gotowe
>
> Marek
Można kisić nawet wczesną kapustę, ale na szybkie zużycie.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/p%F3%B3mi%EAsn
e/kapusta-parzybroda.html
|