Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!hammer.uo
regon.edu!logbridge.uoregon.edu!newsfeeds.sol.net!posts.news.moreusenet.net!nnr
p1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Klops - druga odsłona
Date: Sun, 20 Feb 2005 12:25:41 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <o...@4...com>
References: <cv9mii$qv0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<5...@4...com>
<cv9r42$dd3$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2005 12:26:09 GMT
NNTP-Posting-Host: 38429356.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=ZBB^?^Hm^\FjVY^UO<8^8Jc[3Bf`1S5Q@F0iV`L?jh_O>nY\nb3]1jM66=HM>o>ORC:J@fYG
iVfCJF0iV`L?jh_O]RXcOlGkHnLjGF7JGSU;bF8cKaUW^fYWO60B[`V5gM[D
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232463
Ukryj nagłówki
On Sun, 20 Feb 2005 12:08:43 +0100, "batory"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> Moze te klopsy byle za malo doprawione. Ja sypie rozne przyprawy
>> w dosc duzych ilosciach i daje duzo czosnku. Poza tym, ze moje
>> maja tendencje do rozlatywania sie, w smaku sa dobre (subiektywne
>> zdanie :PP)
>>
>Jakie ró?ne przyprawy konkretnie? Moje si? nie rozlatuj?, ale smakuj? tak
>jako?, bym powiedzia?a nie domowo, tylko jakby by?y kupne. Co prawda
>zrobi?am dopiero 2 (ró?ne) klopsy, ale b?d? próbowa? dalej. Tak, ?eby inni
>te? to chcieli je??, bo co za frajda gotowa? tylko dla siebie :-(
>Pozdrawiam - Agnieszka
>
sypie kminek, majeranek/oregano, papryke, szczypte curry, sol
ziolowa albo taki zastepnik ziolowy soli, albo ziola tzw
prowansalskie, sypie tze przyprawe wloska, ktora ma w sobie chyba
mniej wiecej wszystko, co powyzsze plus tymianek - regionalnie
pasuje ;)), ale tak na pol kilo miesa daje ze 3 zabki czosnku i
bardzo malo bulki. I nie daje jaja. moze dlatego sie rozpada, ale
co mi tam ;))). I sypie pieprz ziolowy tez.
A poza tym ja robie tylko z mielonego wieprzowego, bo innego nie
uzywam w ogole.
Pierz
p.s. Proponuje rozmieszac mieso -baze z bulka i cebula posiekana.
i osobno wymeiszac z tymi roznymi rzeczami, najlepiej je potem
upiec w orznych naczyniach, zeby pamietac co jest co - u mnie w
domu jest przynajmniej z 5 malych naczyn zaroodpornych poza tym
mam male folie w roznych ksztaltach do pieczenia. Sprobuj, moze
akurat trafisz na TO...a jak nie, to pokroj to cos, zrob sos
pomidorowy z parmezanaem i polej pokrojony klops.
Pierz, co klopsy i klopsiki na rozne modly lubi i robi
K.T. - starannie opakowana
|