Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Klops - druga odsłona
Date: 20 Feb 2005 16:05:34 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 26
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <cv9pmj$8jm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1108911934 7039 213.180.130.18 (20 Feb 2005 15:05:34
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Feb 2005 15:05:34 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.50.45.210, 192.168.243.151
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Opera 7.22 [pl]
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232485
Ukryj nagłówki
>
> Chyba za dużo doprawiony :-(
> A co do sosu to mam w domu kostki, rosołowe, sos sojowy, czosnek i mąkę - to
> chyba trochę za mało, a nie chce mi się jechać do supermarketu przy
> niedzieli. A dla mlodych mam prócz klopsa cielęcinę na 2 sposoby, więc chyba
> nie będzie źle
>
>
Znaczy, z klopsa wyszedl klops :-). Ja na 1 kg mielonego ( zmielonego
własnoręcznie najlepiej z łopatki )dodaję: 2 szt małej cebuli pokrajanej w
drobna kostkę i zeszkloną, 1 dużą bułkę czerstwą, moczoną w mleku i odsączoną,
tymianek suszony, pieprz świeżo zmielony, odrobinę soli, 2 ząbki czosnku
przegniecionego przez praskę, 2 żółtka. Jeśli masa jest rzadkawa ( bo np. za
mało odsączyłam bułkę ) to dodaję łyżkę bułki tartej. Całe mięso obtaczam w
bułce tartej. Naczynie żaroodporne smaruję świeżym masłem i na to układam
klopsa. No i piekę.
Byc może , że dodałaś właśnie JEDNĄ przyprawę, która dominuje, i to też potrafi
zepsuć smak :-(. Wiem coś o tym , bo latem zeszłego roku, do zupy dodałam liść
laurowy, taki prosto z krzaczka. Tak mi zdominowałazapach i smak zupy, że
przynajmniej ja jej nie mogłam jeść. Ale jeszcze wtedy nie wiedziałam, że te ze
sklepu liście bobkowe, to mają intensywność zapachową tak na 15-20%.:-)
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|