Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kociołek
Date: Wed, 10 Aug 2016 19:04:03 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 61
Message-ID: <nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
<57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 095160153091.dynamic-ww-10.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1470848643 26606 95.160.153.91 (10 Aug 2016 17:04:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Aug 2016 17:04:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
In-Reply-To: <57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372818
Ukryj nagłówki
W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>
>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>
>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>
>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>
>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>> MW
>>>>>>
>>>>>> Z emalią.
>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>>>>> może to być problem:)
>>>>>
>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>
>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>
>>>>> Pozdrawiam,
>>>>> MW
>>>>>
>>>>
>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>> składnikiem kociołka.
>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>
>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>
>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>
>>
>
> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
> bardziej porowata.
>
Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|