Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kody kulinarne
Date: Thu, 27 Sep 2007 19:21:45 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 36
Message-ID: <d...@4...com>
References: <0...@4...com>
<q...@i...frompoznan> <fd8cca$ibv$1@news.onet.pl>
<4j0ts8lpf2ue$.dlg@iska.frompoznan>
<a...@4...com> <fd8kaq$bdp$1@news.onet.pl>
<1...@c...supernews.com> <fd8mj5$io2$1@news.onet.pl>
<4...@k...net>
<w...@n...gazeta.pl>
<1...@4...com>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.156.12
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1190913721 30336 212.160.156.12 (27 Sep 2007 17:22:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Sep 2007 17:22:01 +0000 (UTC)
X-Sender: DZT1hw7/RfS1qRChynfW8uj42rWU1KxM
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302712
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los napisal(a):
>> >> > Wiele osób je je, bo tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się
>> >> > moda
>> >> > na "chłopskie jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest
>> >> > to
>> >> > snobizm. Mimo, ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
>> >>
>> >> Właśnie praktycznie nie jest to jedzenie z niższej półki - jest to
>> >> jedzenie z
>> >> normalnej półki, tak samo jak sushi. W sensie to co oferują w lokalach
>> >> typu
>> >> "polskie jadło" to nie jest to co Polacy (tzn. tak mi się wydaje) jedzą na
>> >> co
>> >> dzień. Właśnie to są *tradycyjne* dania, nie pierogi z tacki, mielone czy
>> >> schabowy z ziemniakami.
>> >
>> >To raczej fantazja na temat tego co się niektórym wydaje "swojskie". Nie
>> >ma wiele z polską tradycją kulinarną. Natomiast pierogi z tacki -- jak
>> >najbardziej. ;-)
>>
>> No ale Polska codzienna tradycja kulinarna to sie jednak rozni na
>> przyklad na Mazowszu i na Jurze.
>
>Codzienna tradycja? Ładne. Tak dalej, to będziesz miał szansę na haba z
>kulturozmawstwa.
To jest lista pl.rec.kuchnia, a nie wydzial kulturoznawstwa na
uniwerku i z tego powodu nie widze by wychodzic ponad potoczne uzycie
slow. Tak jak jest tradycja kulinarna dni swiatecznych, tak i dni
codziennych. Czego tu nie rozumiesz?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|