Data: 2007-09-27 17:21:45
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisal(a):
>> >> > Wiele osób je je, bo tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się
>> >> > moda
>> >> > na "chłopskie jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest
>> >> > to
>> >> > snobizm. Mimo, ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
>> >>
>> >> Właśnie praktycznie nie jest to jedzenie z niższej półki - jest to
>> >> jedzenie z
>> >> normalnej półki, tak samo jak sushi. W sensie to co oferują w lokalach
>> >> typu
>> >> "polskie jadło" to nie jest to co Polacy (tzn. tak mi się wydaje) jedzą na
>> >> co
>> >> dzień. Właśnie to są *tradycyjne* dania, nie pierogi z tacki, mielone czy
>> >> schabowy z ziemniakami.
>> >
>> >To raczej fantazja na temat tego co się niektórym wydaje "swojskie". Nie
>> >ma wiele z polską tradycją kulinarną. Natomiast pierogi z tacki -- jak
>> >najbardziej. ;-)
>>
>> No ale Polska codzienna tradycja kulinarna to sie jednak rozni na
>> przyklad na Mazowszu i na Jurze.
>
>Codzienna tradycja? Ładne. Tak dalej, to będziesz miał szansę na haba z
>kulturozmawstwa.
To jest lista pl.rec.kuchnia, a nie wydzial kulturoznawstwa na
uniwerku i z tego powodu nie widze by wychodzic ponad potoczne uzycie
slow. Tak jak jest tradycja kulinarna dni swiatecznych, tak i dni
codziennych. Czego tu nie rozumiesz?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|