Data: 2007-09-27 17:17:21
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <1...@4...com>,
Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> wrote:
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
> >> > Wiele osób je je, bo tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia się
> >> > moda
> >> > na "chłopskie jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to jest
> >> > to
> >> > snobizm. Mimo, ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
> >>
> >> Właśnie praktycznie nie jest to jedzenie z niższej półki - jest to
> >> jedzenie z
> >> normalnej półki, tak samo jak sushi. W sensie to co oferują w lokalach
> >> typu
> >> "polskie jadło" to nie jest to co Polacy (tzn. tak mi się wydaje) jedzą na
> >> co
> >> dzień. Właśnie to są *tradycyjne* dania, nie pierogi z tacki, mielone czy
> >> schabowy z ziemniakami.
> >
> >To raczej fantazja na temat tego co się niektórym wydaje "swojskie". Nie
> >ma wiele z polską tradycją kulinarną. Natomiast pierogi z tacki -- jak
> >najbardziej. ;-)
>
> No ale Polska codzienna tradycja kulinarna to sie jednak rozni na
> przyklad na Mazowszu i na Jurze.
Codzienna tradycja? Ładne. Tak dalej, to będziesz miał szansę na haba z
kulturozmawstwa.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
|