Data: 2007-09-27 11:42:51
Temat: Re: Kody kulinarne
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
napisał w wiadomości news:1ulmf3dckedjlkenfesf1s8cbj1npiqndn@4ax.com...
> Wladyslaw Los napisal(a):
>
>>> > Wiele osób je je, bo tylko to zna. Wiel, bo to lubi. Ale tez pojawia
>>> > się
>>> > moda
>>> > na "chłopskie jadło". I jesli ktoś to wybiera, bo to jest modne, to
>>> > jest to
>>> > snobizm. Mimo, ze jedzenie teoretycznie "z niższej półki".
>>>
>>> Właśnie praktycznie nie jest to jedzenie z niższej półki - jest to
>>> jedzenie z
>>> normalnej półki, tak samo jak sushi. W sensie to co oferują w lokalach
>>> typu
>>> "polskie jadło" to nie jest to co Polacy (tzn. tak mi się wydaje) jedzą
>>> na co
>>> dzień. Właśnie to są *tradycyjne* dania, nie pierogi z tacki, mielone
>>> czy
>>> schabowy z ziemniakami.
>>
>>To raczej fantazja na temat tego co się niektórym wydaje "swojskie". Nie
>>ma wiele z polską tradycją kulinarną. Natomiast pierogi z tacki -- jak
>>najbardziej. ;-)
>
> No ale Polska codzienna tradycja kulinarna to sie jednak rozni na
> przyklad na Mazowszu i na Jurze.
A jaka jest na Mazowszu, a jaka na Jurze?
DJD
|