Data: 2011-12-21 21:56:17
Temat: Re: Kompot z suszu
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-21 22:10, Szpilka pisze:
> Pytanie techniczne.
> Jakie owoce suszone wiem. (śliwka, morela, jabłko, gruszka - czy może
> jeszcze coś?)
> Ale jakie dać ich proporcje by kompot wyszedł dobry?
> Czy ma być przewaga któregoś owocu? Czy wszystkiego po równo?
Wg własnego smaku. Dodaję też figi, rodzynki, kilka włoskich orzechów
(ściągnięta wcześniej, po sparzeniu gorzka skórka), po ugotowaniu i
wystudzeniu kompotu plasterki pomarańcz ze skórką, ale bez pestek, bo
przekrojone pestki robią gorycz. Pomarańcze o cienkiej skórce, by było
mało albedo (to to białawe, co ma gorzkawy smak, lecz jest zdrowe).
Można dosłodzić miodem, można wcale - bo owoce mają dużo cukru.
+ goździki, wanilia, cynamon, jeśli ktoś lubi - nieprzesadnie, bo zrobi
się piernik.
Mocno schodzony smakuje najlepiej.
--
Bbjk
|